Pohádka o živé nebo mrtvé vodě
aneb Může být potrava a kosmetika také živá či mrtvá?
My, kteří jsme milovali pohádky, si jistě vzpomeneme na českou pohádku Zlatovláska. Kuchař Jiřík má přivést královskou dceru svému králi za ženu, ale stane se to, že se do Zlatovlásky zamiluje. Aby Zlatovlásku nakonec přivezl svému králi za ženu, musí splnit tři úkoly. Tím třetím úkolem je právě to, že musí přinést živou a mrtvou vodu. Živá voda nakonec sťatého Jiříka oživí a omladí a král na sebe vylije mrtvou vodu, o které si myslí, že to je ta zázračná. Jde ale o osudové rozhodnutí a král umírá. Nabízí se otázka: můžeme i my najít „živou stravu a kosmetiku“ tak, abychom byli oživeni a omlazeni? Anebo volíme raději cestu „mrtvé stravy a kosmetiky“, které nás směrem k oživení a omlazení až tolik nevedou?
V poslední době hýbe světem trend „RAW food“
O co tady s „raw food“ vlastně jde? Jde o „syrovou - živou“ stravu, která neprošla tepelnou úpravou (přesněji zahřátím nad 45 st. C) a je tedy plná aktivních enzymů, minerálů, vitamínů
a kvalitních živin. Po požití vařené stravy totiž nastává v organismu nepřirozený stav - leukocytóza (zvýšený výskyt bílých krvinek v krvi). Tzn., že vařená strava je imunitním systémem těla vnímána jako cizí látka a imunitní systém těla je s každým vařeným pokrmem vysilován a namáhán.
Nabízí se tedy otázka, proč dávat přednost čerstvým potravinám před vařenými. Mezi hlavní důvody patří zachování původní struktury a složení potravin, které zabezpečují rovnováhu mezi výživnými látkami. Při tepelném zpracování potravin dochází k tzv. denaturaci - potrava je zbavena vody, dále ke srážení bílkovin (ty jsou pak tělem obtížně využitelné a překyselují organismus). Také tuky, které projdou tepelnou úpravou, mění svoji strukturu, což může mít neblahý vliv na propustnost buněčných stěn. Cukry po tepelné úpravě karamelizují a stávají se těžko stravitelnými. A samozřejmě, v neposlední řadě, tepelné zpracování likviduje některé vitamíny a minerály obsažené v potravě, minerály mění svoji podobu z organicky vázaných na anorganické apod. Nesmíme ještě zapomenout na enzymatickou aktivitu především syrové rostlinné stravy. Rostliny v sobě obsahují přesně takové složení a množství enzymů, jaké je zapotřebí k jejich rozložení. Teplota 40 - 45 st. C představuje hranici, za kterou je převážná většina enzymů zničena. Lze tedy konstatovat, že pravidelná konzumace vařené stravy vede ke zhoršování metabolismu bílkovin, škrobů a tuků, k vyčerpávání organismu a oslabené imunitě.
A jak je to s RAW aneb přírodní kosmetikou?
Podobné principy jako při raw food stravě platí také při výrobě kosmetických přípravků. Italská firma Nature & Benessere, se kterou Finclub spolupracuje, přináší nejen přírodní kosmetiku, ale také se pyšní raw zpracováním surovin. Jejich farmy, kde pěstují suroviny, rostliny a byliny jsou certifikovanými organickými farmami, kde dochází k organické extrakci RAW SUROVIN. Tzn., že jejich přírodní organická surovina je samozřejmě bez parabenů, bez alkoholu, bez SLS, parafinu a vazelíny z ropy, není testována na zvířatech. Jelikož kosmetika NB je živá, je její životnost kratší než u běžné kosmetiky. Aby trvanlivost výrobků byla alespoň 1 rok (konvenční kosmetika mívá dobu použitelnosti 3 roky a více), používají minerální a hypoalergenní konzervační látky. Navíc jsou výrobky vyráběny v malých sériích, aby se klientovi do rukou dostal výrobek co nejčerstvější. Kosmetika NB je vyvíjená a vyráběna s plným respektem k citlivé pokožce.
Filozofie přírodní raw kosmetiky Nature & Benessere:
Člověk má možnost vstřebat do svého organismu přírodní aktivní zdroje třemi způsoby: prostřednictvím potravy - v bylinných čajích, ve výtažcích a extraktech, dále dýcháním (inhalace) a vstřebáváním kůže (krémy, oleje, balzámy).
Filozofie firmy NB vychází z citátu Kryštofa Kolumba: „Existují čtyři nezbytné rostliny pro lidské zdraví a život: pšenice, víno, olivy a aloe. Ta první člověka nasytí, druhá uklidní jeho ducha, třetí mu dá harmonii a čtvrtá ho uzdraví.“ A majitel, inovátor a vizionář firmy směle dodává: „Vstřebávání těchto čtyř elementů prostřednictvím kůže má stejný efekt, jako když je vypijeme či sníme.“ Právě proto tyto čtyři hlavní elementy jsou základními surovinami, ze kterých Natura & Benessere vyrábí veškerou svoji kosmetiku.
Jak to tedy s těmi čtyřmi základními životními elementy vlastně je?
- Organický pšeničný olej (NASYCUJE) - pomáhá tělu a kůži bojovat proti příznakům stárnutí, zajišťuje silnou přírodní antioxidační aktivitu, obsahuje velké množství vitamínu E, který je důležitý pro elasticitu kůže.
- Organické víno (UKLIDŇUJE) - antioxidant (pomáhá redukovat stárnutí těla a kůže), přírodní ochrana (chrání pleť proti UVA-UVB paprsky), regeneruje (stimuluje produkci přirozeného kolagenu), oživuje (zvyšuje jemnost kůže), liftingový efekt (silná přirozená vyplňovací schopnost, pomáhá redukovat vzhled vrásek), zachraňuje (pomáhá redukovat podráždění kůže).
- Organický olivový olej (HARMONIZUJE) - redukuje degeneraci buněk tím, že poskytuje očividnou kožní obnovu, zvyšuje elasticitu kůže a chrání proti známkám napětí kůže, chrání kůži také v extrémních podmínkách počasí, má protistárnoucí efekt, pomáhá redukovat jemné vrásky a prohlubeniny, zlepšuje celkové zdraví těla i kůže a jejich vitalitu.
- Organické aloe vera (OBNOVUJE) - znovu povzbuzuje unavené a stárnoucí tělo a kůži, ochranná a snižující prokrvení aktivita kůže, bojuje proti volným radikálům a stárnutí kůže, podporuje proces hydratace kůže, zjemňuje ji a zvláčňuje.
Co říci závěrem?
Přírodní kosmetika je šetrnější a jemnější k naší pokožce, nedráždí a má řadu příznivých účinků na rozmanité kožní problémy. Je ale nutné také poctivě dodat, že přírodní kosmetika obsahuje oleje a látky, které mohou mít u některých jedinců alergizující účinky. (Autorka tohoto článku po letech zjistila, že má alergii na měsíček zahradní )
Na stranu druhou konvenční kosmetika používá často minerální oleje a vosky, produkty z ropy, syntetické látky či suroviny živočišného původu. Aby se účinné látky mohly dostat hlouběji do kůže, je nutné používat tzv. PEG deriváty, které pokožku do určité míry „naruší“, a tudíž může dojít ke vstřebání účinných látek. Ovšem časté používání této konvenční kosmetiky narušuje a hojí pokožku, což může vést k předčasnému stárnutí a taktéž k alergickým reakcím. Zároveň tak dochází k neustálé potřebě se „stále“ mazat.
Jak se tedy rozhodnout a jak si vybrat? Napadá mě maminkovská rada: hlavně vyváženost a nic nepřehánět. Hledejme nejenom v našich životech, ale i ve stravě a kosmetice to, co nám prospívá a co přispívá ke zdravé vyváženosti.
PK